Choose language

Årlig lönerevision - hur går det till?

Du har förmodligen hört talas om begreppet lönerevision. Årlig lönerevision är något som alla organisationer ska göra. Vet du varför den görs och hur processen för det ser ut? Vi går igenom det viktigaste du behöver veta om lönerevision i detta blogginlägg.

Vad är en lönerevision?

En lönerevision kan ibland även kallas för löneöversyn eller löneprocess och innebär att en medarbetares lön ses över och revideras. Lönerevisionen sker en gång per år. När det sker beror på vad som står i ert löneavtal. 
För att säkerställa hög kvalitet behöver chefer se till att medarbetarna håller sig uppdaterade inom sitt område samt införskaffar sig ny kunskap. Det är också viktigt att vikarier och nyanställda får en bra introduktionsutbildning och rätt förutsättningar för att göra sitt arbete korrekt.

Hur kan processen för lönerevision se ut? 

Om er organisation har ett kollektivavtal är tidpunkten för både lönekartläggning och  lönerevision ofta bestämda genom den. I de flesta fall börjar organisationen sitt arbete med att göra en lönekartläggning innan de gör en årlig lönerevision. Detta då lönekartläggning är en viktig del som innefattar analys och kartläggning av löneskillnader mellan män och kvinnor. Vill du veta hur en lönekartläggning går till kan du läsa om det här

Många organisationer har en satt process för hur en lönerevision går till. Exempel på hur en sådan process kan se ut: 

  • Fristående utvecklingssamtal - ett samtal som sker under året (detta är inte kopplat till lönesamtal). Här går arbetsgivare och arbetstagare genom medarbetarens utvecklingsmöjligheter kopplat till sin roll. Vanligt att diskutera är om något kan förbättras eller utvecklas, utbildningsinsatser och möjlighet till befordran samt utveckling ser ut.

  • Förberedande lönesamtal också kallat löneförhandling - sker ofta i början av året  och måste ske innan lönerna sätts. Här har medarbetaren möjlighet att framföra sin syn på hur väl de har levt upp till de utsatta lönekriterier samt motivera varför de anser sig förtjäna en viss löneutveckling. Värt att notera är att fast det kallas för löneförhandling är det sällan en “förhandling”. Samtalet brukar handla mer om lönenivå och möjlighet till löneökning kopplat till arbetstagarens insats under året och hur väl denne möter lönekriterierna.

  • Samtal om lönebesked - här får medarbetaren reda på sin nya lön, samt en motivering till den nya lönen. Det är viktigt att vara transparent med medarbetaren. Att förklara hur värderingen utifrån lönekriterierna har gått till samt vad medarbetaren eventuellt kan göra framöver för att förändra sin lön.

Behöver ni hjälp med er lönerevision? 

Lönerevisionen innebär ett stort ansvar för HR-avdelningen med mycket data som ska hanteras och bli korrekt. Samtidigt behöver lönekriterierna och i vilken mån de har uppfyllts vara tydliga. Med vårt system för lönerevision blir processen trygg, enkel och säker, där både nöjda chefer och medarbetare är nöjda! 
Läs mer om hur vi kan hjälpa er >>>

Notera att reglerna för lönekartläggning kommer att ändras genom lönetransparensdirektivet som ska träder i kraft i Sverige under 2026. Du kan läsa mer vad det innebär här.

Related blog posts