Kompetensutveckla dig med våra webbinarier
Här hittar du kommande webbinarier samt kan se de vi redan har sänt i efterhand.
Webbinarier som kan ses i efterhand
Rusta er för personuppgiftsincidenter
Att hantera allvarliga personuppgiftsincidenter kan vara svårt första gången det sker. Under detta webbinarium inleder vi med en kort genomgång av vad personuppgiftsincidenter innebär. Sedan går vi över till mer djupgående råd om hur ni bäst förebygger, förbereder er inför och utreder incidenter. Webbinariet passar därför bäst för dig som har en grundläggande förståelse om vad personuppgiftincidenter innebär och nu vill lära dig best practice.
Förbered dig inför nya lönetransparensdirektivet
För dig som arbetar med lönekartläggning och HR, eller som bara är nyfiken på vad det nya direktivet innebär.
Du kommer givetvis att få veta hur du ska förbereda dig, men även lära dig mer om
- bakgrunden till direktivet
- hur löneskillnaderna ser ut i Sverige
- vad det nya direktivet innebär för svenska bolag i praktiken.
Disciplinära åtgärder och omhändertagande av föremål
I detta webbinarium går vi igenom bakgrunden till de senaste ändringarna i skollagen gällande disciplinära åtgärder. Därefter pratar vi om de disciplinära åtgärderna som är detaljreglerade, så som; utvisning, kvarsittning, varning, tillfällig omplacering och avstängning.
Allmänna befogenheter för skolpersonal
Vi kommer att fokusera på allmänna befogenheterna för lärare och annan skolpersonal och den praxis som utvecklats på området. Vi kommer även att beröra vad som kan hända om gränsen för det tillåtna överskrids och förhållandet till reglerna om kränkande behandling.
Förstå och förebygg välfärdsbrott och otillåten påverkan
Välfärdsbrott är ett allvarligt samhällsproblem som utgör ett hot mot demokratin. Inom offentlig sektor så innebär dessa brott en risk för de mest sårbara och utsatta grupperna i samhället.
Under webbinariet kommer vi bland annat att fokusera på vilka strategier som kan användas för att organisera arbetet mot välfärdsbrott. Vi kommer särskilt att fokusera på otillåten påverkan, något som har fått ökad uppmärksamhet på senare tid.
Hantering av arbetsbrist - vad säger lagen?
Arbetsbrist har tyvärr blivit allt vanligare på svensk arbetsmarknad på grund av inflation, höga räntor och en osäker omvärld.
Under webbinariet går vi bland annat igenom:
- formella aspekter av uppsägning på grund av arbetsbrist
- omplaceringsskyldighet
- turordning
- uppsägningstid
Kränkningar på nätet och psykisk ohälsa
Var börjar och slutar skolans ansvar vid kränkningar på nätet?
Det finns ett tydligt samband med att vara utsatt för mobbning i skolan och på nätet och betyg, skolfrånvaro, psykisk ohälsa och hur elever själva upplever sin skolprestation.
I detta webbinarium går Anna-Carin Wetterfors, Sakkunnig på Stiftelsen Friends igenom teori, den senaste forskningen och konkreta verktyg på hur skolan kan arbeta för trygghet på nätet.
Hur du genomför en konsekvensbedömning (DPIA)
I samband med att en organisation behandlar personuppgifter med en potentiellt hög risk för registrerade fri- och rättigheter behöver organisationen göra en så kallad konsekvensbedömning (DPIA). I detta webbinarium belyser vi ämnet och presenterar våra bästa tips för att genomföra en konsekvensbedömning.
Föräldrasamverkan inom förskola och skola
I detta webbinarium kommer vi gå igenom vad en vårdnadshavare har beslutsrätt om kring sitt barn i förskolan och skolan. Du kommer få ökad kunskap i när det krävs ett gemensamt beslut och när vårdnadshavaren kan besluta själv. Och hur fungerar det om vårdnadshavarna är separerade och vill olika saker kring barnet? Det kommer vår expert förklara!
Så fungerar insyn och offentlighet i skolan
Du kommer att få lära dig skillnaden mellan partsinsyn och offentlighetsprincipen men också vilka begränsningar som finns, särskilt utifrån sekretessbestämmelser inom skolan. När webbinariet är slut kommer du även ha bättre kännedom om vilken dokumentation som måste lämnas ut vid ett kränkningsärende och veta om betyg är offentliga eller inte.
Föra register över behandlingar - enligt artikel 30 GDPR
Enligt artikel 30 i GDPR ska varje personuppgiftsansvarig föra register över de personuppgiftsbehandlingar som görs under ens ansvar. Men det är ett arbete som stora delar av organisationen oftast är inblandad i. Så hur vet ni att ni gör rätt? Vad är en lämplig nivå på behandlingar? Och vad ska det egentligen stå i ett register?