Lönekartläggning
Lagkrav på lönekartläggning för alla verksamheter med fler än tio anställda
Det finns krav i diskrimineringslagen på arbetsgivare att göra en lönekartläggning varje år. De arbetsgivare som vid årets början sysselsätter minst tio arbetstagare är skyldiga att också dokumentera kartläggningsarbetet.
Innehåll
- Aktiva åtgärder och det kommande lönetransparensdirektivet
- Lönekartläggning behöver inte göras en särskild tid på året
- Värdera arbetsuppgifterna - inte individen
- Vad är det organisationen ska kartlägga?
- Lika och likvärdigt arbete
- Dokumentationens innehåll
- Vanliga frågor och svar
Aktiva åtgärder och det kommande lönetransparensdirektivet
I lönekartläggningen ska du som arbetsgivare bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete har ett samband med kön. Arbetet kallas i diskrimineringslagen för aktiva åtgärder. Lönekartläggning är ett exempel på en aktiv åtgärd och syftar till att säkra jämställda löner.
Även på EU-nivå sker förändringar med det så kallade lönetransparensdirektivet. Det innebär att arbetstagare ska ha möjlighet att hävda sin rätt till lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete. Detta med hjälp av bindande åtgärder som skapar insyn i lönesättningen. Skiljer det sig mer än 5% i lönen är arbetsgivaren skyldig att agera.
Läs mer om det kommande lönetransparensdirektivet.
Lönekartläggning behöver inte göras en särskild tid på året
Många undrar när på året en lönekartläggning ska göras. Det finns inga krav på när under året en lönekartläggning ska göras, men det kan vara lämpligt att genomföra den i god tid före den årliga lönerevisionen. Då kan nödvändiga åtgärder genomföras i samband med lönerevisionen. Det spelar ingen roll om du är en kommun eller en privat aktör, diskrimineringslagen gäller alla.
Läs mer om hur du gör den årliga lönekartläggningen.
Värdera arbetsuppgifterna - inte individen
Analysen som görs i lönekartläggningen ska leda till en bedömning av om eventuella löneskillnader har ett direkt eller indirekt samband med kön. De verksamheter som vid årets början sysselsätter minst tio arbetstagare är skyldiga att också dokumentera kartläggningsarbetet. Arbetsvärderingen som behöver göras ska alltid göras på gruppnivå och det är arbetsuppgifternas innehåll och komplexitet som ska värderas, inte individerna som utför dem.
Att göra en lönekartläggning kan vara svårt om man aldrig har gjort det innan. Med ett digitalt verktyg för att dokumentera er lönekartläggning är processen enklare, både för att påvisa det ni gjort men även för att ni får hjälp i processen. Läs mer om vårt Lönekartläggnings-verktyg.
Vad är det organisationen ska kartlägga och analysera?
Det som ska kartläggas och analyseras är
- löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika arbete
- löner mellan kvinnor och män som utför likvärdigt arbete
- vilka regler om löner och andra anställningsvillkor finns hos arbetsgivaren, exempelvis lönepolicy och arbetsbeskrivningar
- löneskillnader mellan ett kvinnodominerat arbete (60 % eller fler är kvinnor) och ett icke kvinnodominerat arbete, under förutsättningen att arbetet som inte är kvinnodominerat har lägre krav men högre lön.
Lika arbete och likvärdigt arbete
Lika arbete är då personer i stort sett gör eller har samma arbetsuppgifter, exempelvis två lokalvårdare. Likvärdigt arbete är om arbetena skiljer sig åt, men anses vara likvärdiga. Detta är en bedömning arbetsgivaren behöver göra, exempelvis kan en specialpedagog vara likvärdig en lärare (men det behöver inte vara så).
Dokumentationens innehåll
Det är kartläggningen och analysen som ska dokumenteras.
I dokumentationen ska följande delar ingå:
- redovisning av resultatet av kartläggning och analys
- redovisning av vilka lönejusteringar och andra åtgärder som behöver vidtas för att åtgärda de löneskillnader som har direkt eller indirekt samband med kön
- beräkning av kostnader och en tidsplanering utifrån målsättningen att de lönejusteringar som behövs ska genomföras så snart som möjligt, och senast inom tre år
- redovisning och utvärdering av hur föregående års planerade åtgärder har genomförts
- redogörelse för hur samverkansskyldigheten fullgjorts.
Tänk på! Ett företag med 25 eller fler anställda måste dessutom dokumentera hela arbetet med aktiva åtgärder, inte bara själva lönekartläggningen.
Vanliga frågor och svar om lönekartläggning
Här ar vi samlat de vanligaste frågor med svar som vi har fått om lönekartläggning.
Utöver fördelarna som kommer på köpet med attraktionskraften av att ni är en arbetsgivare med lika villkor för kvinnor och män så kan analysarbetet användas inom andra områden. Det är exempelvis enklare att upptäcka andra ojämlikheter i verksamheten om man har verksamheten dokumenterad och analyserad. Kanske kan ni se över rekryteringsprocessen för få in fler kvinnor eller män i yrken där det andra könet är mer dominerande? Är det en viss chef som sätter för höga/låga löner utifrån kön på den anställda? Allt sånt här kommer ni kunna upptäcka i er analys.
Att årligen göra en lönekartläggning tydliggör också hur verksamhetens lönepolicy och lönekriterier omsätts i praktiken. Resultatet av kartläggningen ger dessutom också ett bra underlag till kommande lönerevision. Sist men inte minst så innebär ett aktivt arbete med lönekartläggning att företagets arbetsgivarvarumärke stärks.
Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att kartläggningen genomförs.
Nej. I arbetet med lönekartläggning och andra aktiva åtgärder är arbetsgivare och arbetstagare enligt lag skyldiga att samverka. Hur samverkan ska ske är inte uttalat, men vanligtvis representeras arbetstagarna av den lokala arbetstagarorganisationen (facklig representant). Om det inte är möjligt kan arbetsgivare istället utse andra representanter för arbetstagarna. Det yttersta ansvaret vilar dock alltid på arbetsgivaren. Även om arbetstagarna vägrar att delta måste arbetsgivaren därmed genomföra arbetet. Detta innebär även att arbetsgivaren har tolkningsföreträde vid oenighet.
Nej, däremot kan ni behöva lämna ut er dokumentation till DO om de vill granska er. Om detta görs har ni tre veckor på er att svara.
På uppdrag av regeringen utför DO (Diskrimineringsombudsmannen) årligen stickprov av enskilda arbetsgivares lönekartläggningar. Skulle en arbetsgivare ha missat att göra sin lönekartläggning, eller saknar skriftlig dokumentation av den, så riskerar arbetsgivaren att få vite från nämnden mot diskriminering
Behöver ni hjälp att genomföra er lönekartläggningen?
Vi vill göra er årliga lönekartläggning både enkel och säker! För att uppfylla lagkravet och vara en jämställd organisation måste det göras, men det behöver ju inte vara svårt för det - eller hur?