Choose language

Vad säger skollagen om elevhälsa?

Experten svarar: Vad säger skollagen om elevhälsa?

Enligt skollagen (SkolL) ska elevhälsan vara både förebyggande och hälsofrämjande samt stödja utbildningens mål. I målen ingår både betygskriterier och värdegrundsmål. När elever har god hälsa och känner sig trygga i skolan får de också större möjligheter att lyckas. 

De hälsofrämjande insatserna ska syfta till att stärka elevernas fysiska, sociala och psykiska hälsa. Det förebyggande arbetet handlar om att se till att omgivningen och eleven själv har rätt förutsättningar för att lyckas. Ibland kan man behöva sätta in åtgärder som förbättrar möjligheterna. 

Vad undrar våra användare om elevhälsa? 

Skollagen pekar tydligt ut elevhälsa som ett viktigt område och det är ett område som många skolor har svårigheter med och behöver stöttning kring. I vår juridiska handbok Skolledning Expert kan våra användare ställa frågor till våra experter inom skoljuridik. Vi har samlat ett antal vanliga frågor som kommer att ge dig djupare kunskap om vad skollagen säger om elevhälsa. 

Måste skolan ha en separat elevhälsoplan eftersom elevhälsan ingår i skolans systematiska kvalitetsarbete?

Experten svarar: Det finns inte och har heller inte funnits något uttryckligt krav i skollagen (SkolL) på att upprätta en särskild elevhälsoplan, även om många huvudmän har det. Vad som sägs i 2 kap. 25 § SkolL är att elevhälsan ska vara en del i skolans systematiska kvalitetsarbete, ett arbete som enligt 4 kap. 6 § SkolL ska dokumenteras. Utifrån detta har enskilda huvudmän stor frihet i att bestämma hur arbetet ska bedrivas.

Kan en vårdnadshavare neka att en elev deltar i en utredning gällande kränkande behandling?

Experten svarar: Enligt 6 kap. 10 § skollagen är huvudmannen skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring påstådda kränkningar och i förekommande fall vidta de åtgärder som krävs för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Däremot säger lagen ingenting om hur utredningen ska gå till och vilka som ska medverka. 

Vårdnadshavarens önskan om att eleven inte deltar i utredningen utgör inget hinder för att skolpersonal försöker få eleven att prata om det inträffade. Sen är det en annan sak att det inte finns några direkta sanktioner som riktas mot elever och vårdnadshavare som vägrar att medverka i en utredning om kränkande behandling.

Kan en skolchef, på nämndens uppdrag, flytta specialpedagoger från en skola till central elevhälsa? 

Experten svarar: Vem som har rätt att anställa och omplacera bör framgå av delegationsordningen. Om det inte är delegerat till rektor, så är det en fråga nämnden eller den som nämnden har delegerat det till, exempelvis skolchef. Ni bör alltså se efter i delegationsordningen. 

Är det ett krav enligt Skollagen att ha tillgång till en utbildad specialpedagog i skolans elevhälsoarbete? 

Experten svarar: Av 2 kap. 25 § skollagen framgår att det i gymnasieskolans elevhälsa ska finnas tillgång till en specialpedagog eller speciallärare. Så svaret på frågan är ja. 

Hur ser lagstiftningen ut för kuratorer, finns det ett krav på utbildning och legitimation? 

Experten svarar: Kurator är ingen skyddad yrkestitel och det krävs inte heller någon bestämd utbildning för att arbeta som kurator. Vad gäller bl.a. skolkuratorer är socionomexamen en vanlig utbildningsbakgrund.

När det gäller kuratorer verksamma inom hälso-och sjukvården så finns det ett förslag på att införa ett krav på legitimation och en legitimationsgrundande utbildning, men där är vi inte än.

Vill du också ställa din fråga till våra experter inom skoljuridik?
Då borde du testa Skolledning Expert! Förutom tillgång till vår frågeservice, med svar inom 2 arbetsdagar, får du följande: 

  • Sökbar digital handbok - Sök efter det område du behöver hjälp med. 
  • Frågebank - Sök bland över 1000 frågor som ställts av andra användare
  • Rätt mall och blankett - Använd alltid rätt version av mallar och blanketter.

Vill du vet mer om Elevhälsans roll i skolan? Ladda ner vårt faktablad här

Related blog posts