Choose language

Barnkonventionen i skolan - om mobbning och kränkande behandling

FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Den 1 januari 2020 inkorporerades barnkonventionen i svensk lag. Syftet med barnkonventionen är att garantera alla barn mellan 0-18 år sina mänskliga rättigheter. Lagen gäller alla barn och det spelar ingen roll om barnet är svensk medborgare eller inte, har tillfälligt uppehållstillstånd, är asylsökande eller vistas i Sverige utan tillstånd.

De fyra grundprinciperna i barnkonventionen

Själva barnkonventionen innehåller 54 olika artiklar som är både viktiga och beroende av varandra. Det finns däremot fyra artiklar som utgör grundprinciper som alltid ska beaktas i alla frågor som rör barn. Dessa är:

  • Artikel 2: Alla barn har lika värde och samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Det vill säga i alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa. Vidare, vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall, där ska hänsyn tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.
  • Artikel 6: Alla barn har rätt till liv och överlevnad. Dessutom har varje barn rätt att utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt.
  • Artikel 12: Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och mening och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska man ta hänsyn till barnets ålder och mognad.

För hela barnkonventionen se UNICEF:s hemsida

Barns rätt till ett liv helt utan våld 

Artikel 19 i barnkonventionen säger “Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp.” Den påvisar att länder ska göra allt de kan genom lagar och insatser för att skydda barn från alla typer av våld, både fysiskt och psykiskt, detta gäller även när de är i skolan. Här räknas mobbning in som en form av våld.
Då begreppet mobbning inte finns med i skollagen, används istället kränkande behandling som begrepp. Kränkande behandling är enligt definitionen i skollagen (SkolL) 6 kap. 3 § ett uppträdande som kränker ett barns värdighet. Det kan vara tillmälen, som till exempel rör övervikt, hårfärg eller liknande. Fysiska angrepp, såsom knuffar, ryck i håret eller direkta slag, även subtila psykiska kränkningar, exempelvis utfrysning ur gruppen räknas som kränkande behandling. 
Här får barnkonventionen en direkt koppling till skollagen genom sjätte kapitlet som innebär ett förbud mot att utsätta barn för kränkningar. Kränkningar är en form av våld, och har därmed en direkt koppling till artikel 19 i barnkonventionen.

Läs också: Vad räknas som kränkande behandling? 

Arbeta målinriktat för att förebygga kränkande behandling

Att arbeta förebyggande mot kränkande behandling är en central del av skolans arbete. Verksamheten ska arbeta aktivt för att förebygga kränkande behandling från både barn, elever och personal. Det är huvudmannens ansvar att det aktiva och målinriktade arbetet bedrivs kontinuerligt. Forskning visar att skolor som arbetar systematiskt och förebyggande minskar kränkningar med cirka 20 procent i jämförelse med de skolor som inte arbetar förebyggande. 
Det finns ingen särskild metod som ni är skyldiga att följa, det viktiga är att arbetet görs och att verksamheten tar det på allvar.

Några viktiga delar i det förebyggande arbetet är:

  • Utbildning av all personal om mobbning och kränkningar samt hur detta kan motverkas.
  • All personal ska vara involverad i det förebyggande arbetet utifrån en gemensam policy.
  • Att upprätthålla hög kvalitet på lärares ledarskap i klassrummet.
  • Säkerställ att lärare och elever tillsammans i klasserna utarbetar regler mot mobbning, regler som också upprätthålls.
  • Säkerställ att det finns ett system så att personal befinner sig bland eleverna på rasterna och som bygger på kartläggning av otrygga platser och att det på rasterna anordnas aktiviteter av särskild personal.

Tips: Ladda ner vårt kostnadsfria faktablad Arbeta förebyggande mot kränkande behandling

 

Vi hjälper er att utreda era kränkningsärenden!  

Med verktyget Kränkande Behandling Incident kan verksamheten systematiskt anmäla och dokumentera kränkningsärenden. Som ansvarig kan du utreda, analysera, delegera vidare och arkivera. Du har insyn i realtid och kan, med hjälp av insamlad statistik, arbeta proaktivt för en bättre skolmiljö. 

Med e-learning-kursen Kränkande behandling i skolmiljö ger du dina medarbetare en fördjupad kunskap i kränkande behandling och säkrar kompetensen i verksamheten.

Boka visning nu av produkten



Related blog posts