Fackliga representanter har rätt till ledighet för utbildning inom facklig verksamhet. Dock har hen endast rätt till lön om utbildningen har direkt betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Det behöver också finnas en anknytning till det fackliga uppdraget. Vid utbildning utanför arbetstid finns ingen rätt till betalning.
En tumregel är att en facklig representant inte kan göra anspråk på utbildning inom alla områden som hen arbetar med inom den fackliga verksamheten. Den utbildning som anses mest nödvändig utifrån det uppdrag representanten har ska därmed prioriteras.
Läs också: Kompetensutveckling av personal - en rättighet
I vår juridiska handbok inom arbetsrätt kan våra användare ställa frågor till våra experter - med svar inom två arbetsdagar. Nedan är en av de inkomna frågorna som berör facklig utbildning och avsaknad av kollektivavtal tillsammans med expertens svar.
En tillsvidareanställd medarbetare har genom sin fackliga organisation med kort varsel blivit erbjuden att gå en grundutbildning under 2 hela dagar inom arbetsmiljö, arbetsrättsliga lagar m.m. Vi har inget kollektivavtal. Vad gäller för oss? Har vi rätt att neka medarbetaren ledigt med hänvisning till att vi saknar kollektivavtal?
Experten svarar:
Lagen om facklig förtroendeman är inte tillämplig eftersom en facklig förtroendeman är en person som bland annat har utsetts av en facklig organisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Någon rätt till ledighet enligt den lagen föreligger således inte. Däremot föreligger rätt till ledighet enligt studieledighetslagen.