Semesterlagen och semesterreglerna är inte helt enkla att hålla koll på, men vi hjälper dig! Här kommer tio vanliga frågor och svar om semester.
Enligt lag har arbetstagare rätt till 25 semesterdagar per år. Men en arbetsgivare kan avtala med en arbetstagare som anställs tillfälligt att arbetstagaren inte ska ha rätt till semesterledighet. Då får arbetstagaren semesterersättning stället för semesterledighet. Det går bara att göra ett sånt här avtal om anställningen antas vara kortare än tre månader och inte heller längre än detta, exempelvis ett sommarvikariat.
Nej. Betald semester måste alltid förläggas som ledighet, och kan inte kompenseras med pengar. Om en arbetstagares anställning upphör innan hen har fått ut all sin intjänade semester har arbetstagaren istället för ledighet rätt till semesterersättning.
Läs mer: Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?
Av 15 § semesterlagen följer att den som blir sjuk under semestern kan ha rätt att få tillbaka sina semesterdagar och istället erhålla sjuklön. En förutsättning för detta är att du utan dröjsmål sjukanmäler dig.
Nej, det går inte om inget annat är avtalat i ditt kollektivavtal.
Tänk på att även om du arbetar 50 % (eller annan sysselsättningsgrad som inte är heltid) så finns det bara hela semesterdagar. En dag är alltid en hel semesterdag och en vecka fem semesterdagar.
Ja, semesterförläggningen beslutas alltid av arbetsgivaren. Det är både en rättighet och en skyldighet för arbetsgivaren att lägga ut all den semester som en arbetstagare har rätt till under ett semesterår. En arbetstagare kan framföra önskemål om förläggningen men har aldrig rätt att kräva att semester förläggs till en viss period. Huvudregeln är att arbetstagaren har rätt till en sammanhängande ledighet om minst fyra veckor under perioden juni – augusti.
Arbetstagaren kan avstå från obetald semester, men alla betalda semesterdagar ska förläggas av arbetsgivaren.
Rätten till semester och semesterlön är oberoende av varandra. Det innebär att om arbetstagaren inte har tjänat in betald semester så har hen ändå rätt till att ta ut ledighet i form av obetald semester.
En arbetstagare har rätt till minst 25 semesterdagar på ett semesterår. Däremot är det inte sagt att det är 25 betalda semesterdagar. Betalda semesterdagar måste tjänas in. Har du både betalda och obetalda dagar kan det bero på att du under intjänandeåret inte har hunnit tjäna in 25 betalda semesterdagar och därför även får obetalda dagar för att uppfylla lagkravet som ger dig rätt att vara ledig 25 dagar.
Nej. Har du inte tagit ut dina obetalda semesterdagar så “brinner de inne” det år då du tjänat in dina 25 betalda semesterdagar.
Förskottssemester innebär att arbetsgivaren erbjuder nyanställda att ta ut betalda semesterdagar, trots att några sådana ännu inte har hunnit tjänas in. Någon rätt till förskottssemester finns inte. Det är upp till arbetsgivaren att välja om de vill erbjuda detta och för arbetstagaren om denne vill ta emot dessa. Om arbetsgivaren väljer att erbjuda förskottssemester kan det vara det antal dagar som arbetsgivaren väljer, exempelvis tre veckor eller 15 semesterdagar.
En arbetstagare som accepterar ett erbjudande om förskottssemester samtycker samtidigt till att det uppstår en skuld hos arbetsgivaren. Skulden avskrivs efter fem år. Skulle arbetstagaren säga upp sig själv innan skulden är avskriven så blir arbetstagaren återbetalningsskyldig.
Du arbetar in dina semesterdagar under året innan du kan ta ut din betalda semester. När du är tjänstledig sätter du din anställning på paus och får då inte heller några nya semesterdagar.
Det beror på.
Om du säger upp dig eller blir uppsagd har du alltid rätt att ta ut din semesterledighet under uppsägningstiden om den redan är utlagd och beviljad. Har du sparade semesterdagar har du även rätt att ta ut dessa (men du kan behöva säga till två månader innan).
Har du inte bett om semester eller inte fått den beviljad av arbetsgivaren än så är det inte lika säkert. Då är det upp till arbetsgivarens goda vilja. Om arbetsgivaren säger nej har du rätt till semesterersättning och får semesterdagarna utbetalda i pengar istället. Pengarna ska vara dig tillhanda senast en månad efter att anställningen upphört.
Det finns mer kunskap att hämta! Ladda ner våra faktablad Semesterregler för arbetsgivare och Semesterplanering för arbetsgivare inom offentlig sektor.
Behöver du en expert att rådfråga? Läs mer om hur HR Expert, Chefsportalen eller Lön Expert kan hjälpa dig!